Scheiden is vaak een lang, uitputtend, en financieel slopend proces. Dit artikel schetst de beste strategieën om geld te besparen tijdens een echtscheiding, en ook daarna.

Hoeveel kost een traditionele echtscheiding?

Uit het laatste rapport blijkt dat de gemiddelde kosten van een echtscheiding €2.000 per persoon bedragen. Dit omvat uitgaven als advocaatkosten, griffierechten, en kosten verbonden aan het inhuren van deskundigen zoals een belastingadviseur, een taxateur van onroerend goed, of een beoordelaar van de voogdij over kinderen.

Je hebt al te veel op je bordje. Deze cijfers hebben je vast en zeker slechter doen voelen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de financiële last van een scheiding te verlichten:

1. Maak een persoonlijk budget en hou je eraan

Bedenk voor alles dat je behalve met de kosten van een scheiding ook te maken krijgt met je dagelijkse uitgaven – eten, gas, nutsvoorzieningen, huur of hypotheek, enz. En als je momenteel de enige bent die voor je kinderen zorgt, des te hoger zijn je uitgaven.

Ga je inkomen na. Komt het overeen met je maandelijkse uitgaven? Ben je met je inkomen in staat om tegelijk je echtscheidingsuitgaven te dekken? Zo ja, dan zit je goed. Zo niet, dan zul je een budget moeten maken dat bij je huidige situatie past en je daaraan houden. Er kunnen momenten zijn dat de uitgaven groter zijn dan je cashflow. In zo’n geval kan het nuttig zijn manieren te vinden om je inkomen te verhogen, zoals het krijgen van persoonlijke leningen voor eerlijk krediet.

2. Werk samen met je echtgenoot

De gemakkelijkste en minst dure manier om een echtscheiding te regelen is samen te werken met je (bijna ex-)echtgenoot. Een onbetwiste echtscheiding betekent dat jij en je echtgenoot uiteindelijk zelf tot een overeenkomst kunnen komen over financiële en andere echtscheiding gerelateerde zaken. Dat kan jullie beiden tijd, geld en moeite besparen. Je kunt zelfs het inschakelen van een advocaat overslaan en kiezen voor een online echtscheiding, die veel, veel goedkoper en gemakkelijker is. Geen rechtszittingen en je vermijdt de eindeloze (en dure) consultaties met een advocaat.

3. Overweeg informatie en kosten met je echtgenoot te delen

Als je niet in staat bent met je echtgenoot samen te werken voor een onbetwiste echtscheiding, kun je op z’n minst proberen beschaafd te blijven en elkaar te helpen door documentatie uit te wisselen waaruit het saldo van je bezittingen blijkt, zoals je hypotheek, leningen, en pensioenrekeningen. Elkaar hard aanpakken kost je niet alleen meer tijd (en energie), het kost je ook meer geld. Hoe meer stellen ruzie maken via hun advocaten, hoe duurder een omstreden echtscheiding wordt.

4. Bereid je voor op ruige momenten

Zelfs minnelijke scheidingen hebben hun ups en downs, dus bereid je voor op onenigheid. Overweeg om het belangrijke papierwerk te verzamelen voor je een scheiding aanvraagt. Gewoonlijk eisen rechtbanken dat beide partijen bij een echtscheidingsprocedure bekend maken wat ze verdienen, wat ze uitgeven, hoeveel geld ze op de bank hebben en welke schulden ze hebben.

5. Werk samen om conflicten te verminderen

Hoewel het misschien niet mogelijk is om het over alles eens te worden, moeten jij en je echtgenoot op zijn minst proberen compromissen te sluiten om een duur conflict te beperken. Als je bijvoorbeeld een deskundige moet inhuren, kijk dan of je (binnenkort ex-)echtgenoot de rekening met jou wil delen. Probeer kwesties tussen jullie beiden uit te werken zoals hoe de voogdij kalender er uit zal zien als je kinderen deelt, en hoe de alimentatie in het algemeen in jouw staat berekend wordt, in plaats van twee advocaten te betalen (die van jou en die van je ex) en een rechter deze beslissingen voor je te laten nemen.

6. Houd je uitgaven bij

Zodra je weet dat scheiden onvermijdelijk is, begin je met het bijhouden van je huishoudinkomen en uitgaven. Dit is van cruciaal belang voor de rechter bij het bepalen van de verdeling van eigendommen, bezittingen en schulden tussen jou en je echtgenoot, en bij het toekennen van partner- of kinderalimentatie. Bovendien kan het bijhouden van je huishoudelijke uitgaven je ook helpen bij het opstellen van een budget voor na de echtscheiding.

7. Huur geen advocaat in

Hoe meer werk je advocaat doet, hoe meer je hem zult moeten betalen. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen, zoals informatie verzamelen. Als jij en je echtgenoot bijvoorbeeld gezamenlijke financiële rekeningen en bezittingen hebben, hoef je je advocaat niet te vragen om kopieën van deze documenten bij de andere partij op te vragen, je kunt ze zelf opvragen. Zoals eerder in dit artikel gezegd, is het in de meeste staten verplicht dat beide partijen financiële informatie aan elkaar bekend maken.

Scheiden kan een dure onderneming zijn, maar door deze tips en suggesties op te volgen, kun je de kosten aanzienlijk beperken.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory