Kinderen kunnen veel negatieve gevoelens ervaren na een scheiding. Sommige kinderen zijn heel boos en anderen worden juist heel verdrietig. Ook willen sommige kinderen de ouderrol overnemen door voor je te gaan zorgen: Dat is natuurlijk hartstikke lief, maar niet gezond voor het kind. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de scheiding een beetje minder moeilijk te maken voor je kind. Zo kun je rituelen in stand houden, zoals het voorlezen van een boekje voor het slapen gaan. Praat ook nooit negatief over de andere ouder, omdat dit het kind in een nare positie brengt. Ook als je je kind vertelt over de scheiding, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Dit kan je kind namelijk helpen bij het verwerken van de scheiding en er goed mee om te leren gaan. Weet je niet goed hoe je je kinderen moet vertellen dat je gaat scheiden? In deze blog geven we je een aantal tips.

kinderen vertellen scheiden tips

Samen

Als eerste is het belangrijk om het nieuws samen aan je kinderen te vertellen. Vertel duidelijk dat jullie uit elkaar gaan en dat er een aantal dingen zullen veranderen. Is er al duidelijkheid over wat er precies gaat veranderen en wat er hetzelfde blijft? Vertel dit dan samen aan je kinderen en zeg allebei ongeveer even veel. Zo laat je zien dat jullie nog steeds samen beslissingen kunnen nemen en dat jullie dus ook nog steeds samen voor jullie kinderen kunnen zorgen. Wacht niet te lang met het nieuws vertellen, zodat je kind aan het idee kan wennen. En heb je meerdere kinderen? Vertel ze dan allemaal tegelijk dat jullie gaan scheiden. Zo hebben ze steun aan elkaar en bovendien krijgen ze niet het gevoel dat er dingen tegen het ene kind zijn verteld die niet aan het andere kind worden verteld.

Schuldgevoelens

Er zijn kinderen die last krijgen van schuldgevoelens als hun ouders gaan scheiden. Leg je kinderen dus altijd goed uit dat het absoluut niet hun schuld is dat jullie gaan scheiden. Het is een beslissing van de ouders, en daar hebben de kinderen niks mee te maken.

Houden van

Ook is het belangrijk om niet te zeggen dat papa en mama niet meer van elkaar houden. Jullie zeggen namelijk ook tegen jullie kinderen dat jullie van ze houden, en daardoor krijgen ze het gevoel dat dit van voorbijgaande aard is. Spreek daarom liever van niet meer verliefd zijn op elkaar.

Maak geen ruzie

Maak ook geen ruzie met je partner. De scheiding is al moeilijk genoeg voor je kinderen, en een vechtscheiding maakt het alleen maar lastiger. Stel jullie kinderen voorop, want ook na de scheiding blijven jullie gewoon de ouders van jullie kinderen. Willen jullie graag samen zoeken naar oplossingen in plaats van in conflict te gaan? Dan kan een scheidingsadviseur jullie helpen. Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij er wordt gezocht naar oplossingen die voor beide partijen zorgen voor optimale resultaten. Mediation bij een scheidingsadviseur kan er zeker voor zorgen dat jullie een goede verstandhouding kunnen behouden.