Als je besloten hebt dat bemiddeling de manier is waarop je je echtscheiding opgelost wilt zien, is de volgende stap het kiezen van de mediator. Hier zijn wat tips over dingen waar je aan moet denken bij die keuze:

1) Wat is de achtergrond van de mediator?

Een echtscheidingsmediator kan iedereen zijn, want iedereen kan zich mediator noemen. Het is niet zoals bij een echtscheidingsadvocaat waar je een bepaalde graad moet halen, een examen moet afleggen, en bepaalde eenheden van permanente educatie moet doen. Daarom is het echt belangrijk iemand te vinden die weet wat hij doet.

2) Heeft de mediator ervaring in familierecht?

Enige deskundigheid hebben in familierecht is van cruciaal belang. Dit zal ervoor zorgen dat de mediator de wet kan uitleggen, begrijpt hoe je de nodige gerechtelijke formulieren invult, weet hoe je het vonnis opstelt (het document waarmee je gaat scheiden en waarin al je afspraken staan), en je enkele praktijkvoorbeelden kan geven van dingen die hij of zij in de rechtszaal of bij een schikking heeft zien gebeuren.

Een van de grootste geschenken die een scheidingsbemiddelaar aan de partijen kan geven is kennis; Kennis van wat de voor- en nadelen zijn van bepaalde voogdijregelingen. Kennis van creatieve manieren om steun in elkaar te knutselen. Kennis van de meest efficiënte manier om pensioenplannen te verdelen.

Iemand die familierecht heeft beoefend zal waarschijnlijk een heleboel voorbeelden hebben van wat werkt en wat niet werkt.

3) Stelt de mediator het vonnis voor je op?

Als je de mediator het papierwerk voor je laat opstellen, wat veel mediators doen, wil je er zeker van zijn dat ze een document goed kunnen opstellen.

Een advocaat die ervaring heeft met echtscheidingsgeschillen weet waarschijnlijk hoe je een vonnis duidelijk opstelt. Als iemand nooit familierecht heeft beoefend, weet hij misschien niet hoe een goede echtscheidingsadvocaat vaagheden in de formulering uit elkaar kan peuteren of wat een bevel moeilijk uitvoerbaar kan maken. Je denkt misschien niet aan wat er later zal gebeuren als iemand de voogdij of de alimentatie wil wijzigen, maar je bemiddelaar zou dat wel moeten doen. En hij zou je vonnis dienovereenkomstig moeten opstellen.

4) Hoeveel opleiding heeft de mediator?

Het helpt waarschijnlijk ook als je mediator een aantal mediation trainingen heeft gevolgd. Dat kunnen een paar cursussen zijn, het kan zijn dat ze een certificaat hebben (vereist een bepaald aantal cursussen), of dat ze een Masters graad in ADR of MfN hebben (vereist nog meer cursussen).

Hoe meer hulpmiddelen ze in hun gereedschapsgordel hebben om uit te trekken en te proberen mensen weer in toom te houden als de bemiddeling gespannen wordt, hoe beter. En omdat het hier om echtscheidingsbemiddeling gaat, is de kans groot dat het er gespannen aan toe gaat. Zorg dus dat je een ervaren begeleider hebt om je weer op het rechte pad te brengen.

5) Wat is de stijl van de mediator?

Faciliterende mediators
Sommige mediators zijn faciliterend, en richten zich op het proces. Deze faciliterende mediators controleren het proces, terwijl de partijen de uitkomst bepalen. Facilitatieve mediators doen meestal geen aanbevelingen en stellen in plaats daarvan vragen als: “Wat denk je?” en “Hoe voel je je daarbij?”

Vaak vallen mediator met een sterke therapie-achtergrond in deze categorie.

  • Voordeel: Mensen voelen zich “gehoord” en kiezen hun eigen uitkomst.
  • Nadeel: Het kan even duren en is misschien niet goed in het voorlichten van mensen over de wet voor mensen die geen externe juridische hulp hebben.

Evaluatieve mediators
Sommige scheidingsmediators zijn meer evaluatief. Evaluatieve mediators controleren het proces en hebben invloed op de uitkomst door de gedachten van de mediator te verwoorden. Een echte evaluatieve mediator zal de partijen zijn of haar mening vertellen, voorspellen wat er in de rechtszaal kan gebeuren, en advies geven over de voor- en nadelen van het standpunt van elke partij over een kwestie.

Mediators met een juridische achtergrond vallen meestal in deze categorie. Evaluatieve mediators hebben de neiging de partijen meer naar een resultaat te leiden dan in een faciliterend model.

  • Voordeel: Het kan heel efficiënt zijn om iemand met ervaring je te laten vertellen wat hij “eerlijk” vindt klinken.
  • Nadeel: Iemands mening kan niet stroken met wat je gezin nodig heeft.

Transformatieve mediators
Transformatieve mediators lijken enigszins op facilitatieve mediators in die zin dat ze erg gericht zijn op de behoeften en standpunten van de partijen. In een transformatieve mediaton hebben de partijen zowel het proces als de uitkomst in handen. Transformatieve bemiddeling is erg gericht op de manier waarop mensen in conflict met elkaar omgaan en op het brengen van empowerment aan beide partijen.

  • Voordeel: Het kan mensen echt helpen op lange termijn met elkaar om te gaan (vooral mensen die samen kinderen hebben).
  • Nadeel: Je kunt beter met elkaar omgaan, maar je hebt misschien geen afspraken over voogdij, alimentatie, of verdeling van eigendommen, omdat die niet de prioriteiten waren in de bemiddeling.

Samenvattend

Echtscheidingsbemiddeling is anders dan veel andere juridische bemiddelingen, gezien de emoties die ermee gemoeid zijn. Een combinatie van alle drie de soorten kan de juiste combinatie zijn. Een getrainde mediator kan heen en weer gaan, faciliterend zijn wanneer nodig, evaluerend wanneer nodig. Wil je meer weten over de kosten van een mediator bij echtscheiding?

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory