Wanneer je twijfelt of een erfenis positief is of juist schulden bevat, kan beneficiair aanvaarden een veilige keuze zijn. Je beschermt hiermee je eigen vermogen en voorkomt dat je aansprakelijk wordt voor schulden die je niet kende. Maar ook in deze situatie verlangen veel instanties een verklaring van erfrecht. In dit artikel lees je hoe dat zit, wat beneficiair aanvaarden precies inhoudt en waarom de verklaring van erfrecht hierbij nuttig is.
Wat betekent beneficiair aanvaarden?
Bij beneficiair aanvaarden (ook wel: aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving) erf je alleen als blijkt dat de nalatenschap positief is. Zijn er meer schulden dan bezittingen, dan worden deze schulden afbetaald uit de nalatenschap, en ben jij als erfgenaam verder niet met je eigen geld aansprakelijk. Zo voorkom je dat je privévermogen in gevaar komt.
De kosten
- De rechtbank brengt griffierecht in rekening voor het vastleggen van de beneficiaire aanvaarding (rond €130,-).
- Laat je het regelen via een notaris of online dienst, dan betaal je vaak ook administratiekosten.
Als je óók een verklaring van erfrecht nodig hebt, hangen de kosten af van het notariskantoor. Vergelijk daarom offertes of kijk op kosten verklaring van erfrecht vergelijken voor een handig overzicht van aanbieders.
Waarom een verklaring van erfrecht bij beneficiair aanvaarden?
1. Duidelijkheid wie bevoegd is
Zodra je beneficiair aanvaardt, wil de bank of andere instantie weten wie de nalatenschap afwikkelt. De verklaring van erfrecht laat zien dat jij (en eventuele andere erfgenamen) deze bevoegdheid hebt. Bovendien voorkomt het dat ‘lastige erfgenamen’ of anderen zich onterecht beroepen op toegang tot de erfenis in naam van de overledene. Zo ontstaat er geen verwarring of strijd wie het recht heeft officiële beslissingen te nemen.
2. Schuldeisers kunnen niet bij jou aankloppen
In de verklaring van erfrecht staat expliciet dat jij als erfgenaam handelt onder het voorrecht van boedelbeschrijving. Je eigen vermogen blijft beschermd: eventuele schuldeisers moeten hun vordering indienen bij de nalatenschap, en niet bij jou privé. Dit geeft veel rust en zekerheid als je niet precies weet hoeveel schulden er zijn.
3. Financiële instanties verlangen zekerheid
Zelfs als je beneficiair aanvaardt, vragen banken en verzekeraars meestal om een verklaring van erfrecht. Ze willen zwart-op-wit zien dat je niet privé aansprakelijk bent en dat jij de juiste persoon bent om de nalatenschap te beheren. De notaris bevestigt hierin ook de wijze van aanvaarding.
4. Onroerend goed en registratie
Heb je een woning of ander onroerend goed geërfd? Wil je verkopen of het eigendom op jouw naam zetten? Daarvoor is vrijwel altijd een verklaring van erfrecht nodig. Met deze akte toon je aan dat je bevoegd bent om te tekenen, zelfs als de erfenis alleen onder voorwaarden is aanvaard.
5. Ingewikkelde erfenissen vereisen regie
Zijn er meerdere erfgenamen, minderjarigen of personen onder bewind? Dan gelden extra regels. Een verklaring van erfrecht maakt in één akte duidelijk wie erft, in welke verhouding en onder welke vorm van aanvaarding. Zo voorkom je misverstanden of ruzies binnen de familie.
Conclusie
Beneficiair aanvaarden geeft je bescherming tegen schulden in de erfenis, maar leidt er vrijwel altijd toe dat banken, notarissen en andere partijen een verklaring van erfrecht verlangen. Hiermee laat je officieel vastleggen dat je als erfgenaam niet aansprakelijk bent met je privévermogen. Zo houd je overzicht, voorkom je dat onbevoegden hun kans grijpen en kun je, als er wat overblijft, de erfenis zonder zorgen afwikkelen.
Kijk op kosten verklaring van erfrecht vergelijken voor een actueel overzicht van aanbieders en hun prijzen.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
 Â
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
 Â
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
 Â
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
 Â
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
 Â
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.
Veelgestelde vragen over beneficiair aanvaarden
1. Kan ik beneficiair aanvaarden zonder notaris?
Ja, je kunt zelf een verklaring afleggen bij de rechtbank en betaalt dan griffierecht. Let er wel op dat je hiermee nog geen verklaring van erfrecht hebt. Wil je de bankzaken of een woning kunnen regelen, dan is deze notariële akte vaak onmisbaar.
2. Wat als er toch meer schulden opduiken dan gedacht?
Bij beneficiair aanvaarden ben je daar persoonlijk niet voor aansprakelijk. Schuldeisers moeten zich melden bij de nalatenschap, niet bij jou privé.
3. Is beneficiair aanvaarden altijd verstandig?
Heb je zelfs maar een beetje vermoeden dat er schulden zijn, dan is beneficiair aanvaarden meestal een veilige keuze. Bij zuiver aanvaarden kun je niet meer terug als er onverwachte schulden boven water komen.
4. Hoe lang duurt beneficiair aanvaarden?
De formele keuze gaat meteen in zodra de akte is ingediend bij de rechtbank. De daadwerkelijke afwikkeling kan vervolgens variëren van een paar maanden tot langer dan een jaar, afhankelijk van de complexiteit van de erfenis.
5. Wat kost een verklaring van erfrecht na beneficiair aanvaarden?
De tarieven verschillen per notaris. Kijk op kosten verklaring van erfrecht vergelijken voor een actueel overzicht van aanbieders en hun prijzen.