Je bent net geconfronteerd met het feit dat je bent onterfd. Dit brengt waarschijnlijk veel vragen en onzekerheid met zich mee. Hoe ga je hiermee om en welke stappen moet je als eerste nemen? Belangrijker nog: binnen welke termijnen moet je handelen om je rechten te behouden? Hieronder leg ik duidelijk uit welke vijf termijnen essentieel zijn bij het opeisen van je legitieme portie, inclusief praktische tips en stappen.

Termijn voor het opvragen van informatie

Wil je weten hoe groot je legitieme portie precies is? Dan is het cruciaal dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Je hebt namelijk recht op informatie over het testament, de waarde van de nalatenschap en eventuele schenkingen die de overledene heeft gedaan. Deze gegevens vraag je op bij de executeur van de nalatenschap, de notaris of direct bij de erfgenamen zelf. Wanneer je deze informatie niet makkelijk krijgt, kan een advocaat namens jou informatie afdwingen.

Termijn om de legitieme portie in te roepen

De wet schrijft voor dat je jouw legitieme portie expliciet moet opeisen. Dit gebeurt niet automatisch. Je moet dit uiterlijk binnen vijf jaar na het overlijden doen. Je claim richt je schriftelijk aan de erfgenamen of de executeur van de nalatenschap. Stuur deze brief aangetekend, zodat je bewijs hebt van tijdige verzending. Neem daarom op tijd stappen en voorkom dat je door het verlopen van deze termijn je aanspraak misloopt.

Termijn waarop de vordering opeisbaar wordt

Wanneer kun je het bedrag van jouw legitieme portie daadwerkelijk ontvangen? In principe is deze vordering zes maanden na overlijden opeisbaar. Dit betekent dat je vanaf dat moment het bedrag kunt opeisen. Wordt er niet vrijwillig betaald, schakel dan op tijd een advocaat in om je rechten veilig te stellen. Een advocaat kan bijvoorbeeld betalingsafspraken afdwingen of beslaglegging overwegen.

Verjaringstermijn legitieme portie

Het recht om de uitbetaling van je legitieme portie via de rechter af te dwingen, verjaart na twintig jaar. Dit betekent concreet dat na twintig jaar je recht om de vordering alsnog betaald te krijgen definitief vervalt. Deze termijn is absoluut en niet te verlengen. Schakel daarom tijdig juridische hulp in als betaling uitblijft en wacht niet te lang met het ondernemen van actie.

Termijn bezwaar maken tegen testament (indien van toepassing)

Heb je vermoedens dat er iets niet klopt met het testament, bijvoorbeeld door dwang, bedrog of wilsonbekwaamheid van de overledene? Dan kun je het testament mogelijk aanvechten. Dit bezwaar moet binnen drie maanden na de bekendmaking van het testament ingediend worden bij de rechtbank. Vaak is het verstandig om hierbij ondersteuning te zoeken van een gespecialiseerde erfrechtadvocaat.

Benieuwd hoeveel jij kunt opeisen?

Wil je precies weten op welk bedrag je recht hebt? Wacht niet te lang en bereken jouw legitieme portie. Zo voorkom je verrassingen en sta je sterk bij het opeisen van je wettelijk erfdeel.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

Gregory