Wanneer een dierbare overlijdt, komt er veel op je af. Naast emoties en praktische zaken, krijg je ook te maken met formaliteiten zoals de verklaring van erfrecht. Misschien denk je dat je voor deze verklaring terecht kunt bij de gemeente, maar is dat eigenlijk wel zo? In dit artikel leggen we duidelijk uit hoe het zit.
Wat is een verklaring van erfrecht?
Een verklaring van erfrecht is een officieel document waarmee je kunt aantonen wie de erfgenamen zijn en wie de bevoegdheid heeft om de nalatenschap af te handelen. Instanties zoals banken of verzekeraars vragen vaak om deze verklaring voordat zij toegang geven tot bijvoorbeeld bankrekeningen of verzekeringsuitkeringen van de overledene.
Kan je een verklaring van erfrecht aanvragen bij de gemeente?
Nee, een officiële verklaring van erfrecht kun je niet bij de gemeente aanvragen. De verklaring van erfrecht is een zogenoemde notariële akte. Volgens artikel 4:188 van het Burgerlijk Wetboek (BW) mag alleen een notaris deze verklaring opmaken. De gemeente is hier dus niet bevoegd voor.
Wel kan de gemeente documenten leveren die nuttig zijn voor de notaris bij het opmaken van een verklaring van erfrecht, zoals:
- Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP)
- Een overzicht van familieleden via de persoonskaart van de overledene
Let op: Dit overzicht geeft geen garantie dat deze familieleden automatisch erfgenaam zijn. Wanneer er een testament is gemaakt waarin bijvoorbeeld een goed doel of een andere persoon als erfgenaam is aangewezen, erven familieleden mogelijk helemaal niet.
Alternatieven voor een verklaring van erfrecht
Er zijn situaties waarin je helemaal geen verklaring van erfrecht nodig hebt. Banken accepteren soms een uittreksel uit het Centraal Testamentenregister of een zogenoemde vrijwaring. Ook kun je in sommige gevallen met een boedelvolmacht de nalatenschap regelen, zonder dat je hiervoor een verklaring van erfrecht nodig hebt.
Hoe regel je een verklaring van erfrecht snel en voordelig?
Heb je toch een verklaring van erfrecht nodig? Dan wil je natuurlijk niet te veel betalen. De tarieven van notarissen verschillen sterk, dus het loont om te vergelijken. Op onze speciale overzichtspagina vind je notarissen die een verklaring van erfrecht tegen een vaste prijs aanbieden. Hiermee bespaar je flink op de kosten én krijg je snel duidelijkheid.
Bekijk hier het overzicht en vergelijk direct de kosten voor een verklaring van erfrecht.
Is een notaris altijd verplicht?
Ja, volgens de wet kan alleen een notaris een verklaring van erfrecht opmaken. Dit is zo geregeld omdat een notaris bevoegd is om bepaalde officiële feiten vast te stellen, zoals het bestaan van een testament, de erfgenamen en hun bevoegdheden. Hiermee krijgen alle betrokken partijen zekerheid dat de erfenis rechtmatig wordt afgewikkeld.
Heb jij een verklaring van erfrecht nodig?
Twijfel je of je daadwerkelijk een verklaring van erfrecht nodig hebt? Maak dan gebruik van onderstaande check.