Wanneer een naaste overlijdt, krijg je als erfgenaam te maken met een wirwar van financiële zaken. Banken blokkeren rekeningen, verzekeraars willen zekerheid over de uitkering en ook andere instanties kunnen vragen om bewijs van jouw bevoegdheid. In veel gevallen blijkt een verklaring van erfrecht noodzakelijk. In deze blog lees je waarom en hoe je dit regelt.
Waarom heb ik (soms) een verklaring van erfrecht nodig?
Banken, verzekeraars en andere partijen willen zeker weten dat ze met de juiste erfgenaam of bevoegde persoon te maken hebben. Zodra iemand overlijdt, is het voor deze instanties erg lastig om zelf te achterhalen wie recht heeft op de erfenis. Een verklaring van erfrecht is dan een officieel bewijsstuk: het bevestigt dat je wettelijk gemachtigd bent om bijvoorbeeld de bankzaken af te handelen of een uitkering te ontvangen.
- Bij banken zorgt de verklaring van erfrecht ervoor dat geblokkeerde rekeningen kunnen worden vrijgegeven.
- Bij verzekeraars biedt het de garantie dat ze aan de juiste persoon uitbetalen (bijvoorbeeld als meerdere erfgenamen in beeld zijn).
In eenvoudige situaties, zoals een klein banksaldo of een duidelijk begunstigde in de polis, kan de bank of verzekeraar soms volstaan met een vrijwaring of partnerverklaring. Maar dat is niet altijd het geval.
Wat is een verklaring van erfrecht?
Een verklaring van erfrecht is een notariële akte waarin staat wie de erfgenamen zijn van de overledene. De notaris controleert bijvoorbeeld in het Centraal Testamentenregister of er een testament is en vraagt bij de gemeente gegevens op over mogelijke kinderen of andere erfgenamen. Vervolgens legt de notaris in de verklaring vast wie de erfenis (al dan niet) aanvaardt en wie er bevoegd is om de nalatenschap af te handelen. Deze grondige check geeft banken en verzekeraars de zekerheid dat zij te maken hebben met de juiste erfgena(a)m(en).
Wie mag de bankzaken van de overledene afhandelen?
Alleen de persoon of personen die volgens de wet of volgens het testament hiertoe gerechtigd zijn. De bank kan dit niet zelf vaststellen en vraagt daarom vaak om een verklaring van erfrecht. Heeft de bank die verklaring eenmaal ontvangen, dan weten ze precies met wie ze contact mogen hebben over lopende rekeningen en financiële verplichtingen.
Hoe regel ik de bankzaken van een overleden naaste?
- Geef het overlijden door aan de bank
De bank blokkeert dan de toegang tot de rekeningen van de overledene. Gezamenlijke rekeningen (en/of-rekeningen) blijven toegankelijk voor de andere rekeninghouder. - Verzamel de benodigde documenten
- Verklaring van erfrecht: officieel bewijs wie de erfgenamen zijn.
- Kopie identiteitsbewijs: om je eigen gegevens te bevestigen.
- Akte van overlijden: opgevraagd bij de gemeente.
- (Eventueel) vrijwaring of andere formulieren die de bank vraagt in specifieke situaties.
- Rekeningen (de)blokkeren
Zodra de bank de juiste documenten heeft, kunnen ze de rekeningen weer toegankelijk maken of de gelden uitkeren aan de erfgenamen.
Verklaring van erfrecht aanvragen Rabobank
Lees hier meer over Rabobank betaal- en spaarrekeningen, verzekeringen, hypotheken en meer als een naaste overlijdt. De Rabobank helpt je graag om inzicht te krijgen in de zaken die geregeld moeten worden.
- Vereist: Akte van overlijden
- Afhankelijk van de situatie: Verklaring van erfrecht, Verklaring van executele
Verklaring van erfrecht aanvragen ING
Om het overlijden te melden heb je altijd de Akte van overlijden nodig. In een aantal situaties vraag ING daarnaast nog andere documenten. Die documenten zijn nodig om jouw bevoegdheid voor het regelen van de bankzaken te bevestigen. Het ligt aan de manier waarop de nalatenschap wordt aanvaard en de persoonlijke situatie van de overledene welke documenten er nodig zijn. De ING volgt hierbij de richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Verklaring van erfrecht aanvragen ABN AMRO
Het overlijden van een naaste kan een emotionele gebeurtenis zijn. Daarnaast moeten nabestaanden en erfgenamen veel regelen. De ABN AMRO helpt je graag de bankzaken van de overledene met zorg en aandacht af te handelen. Een verklaring van erfrecht heft de ABN AMRO nodig om zeker te weten dat zij de nalatenschap met en voor de juiste persoon afhandelen.
Lees verder op de ABN AMRO website
Verklaring van erfrecht aanvragen SNS Bank
Als een dierbare is overleden, moet je helaas veel regelen. Zaken waar je hoofd niet naar staat. De SNS Bank helpt je graag. Is een klant overleden? Dan begin je met Overlijden melden.
Lees verder op de SNS Bank website
Verklaring van erfrecht aanvragen ASN Bank
Als een naaste overlijdt, breekt er een verdrietige periode aan. Je hoofd staat vaak niet naar het regelen van de bankzaken. Toch is het belangrijk om de financiële zaken van de overledene goed af te handelen. Daarom is er de nabestaandendesk: het aanspreekpunt waar je alle ASN bankzaken van de overledene in één keer kunt afhandelen.
Lees verder op de ASN Bank website
Verklaring van erfrecht RegioBank
Er is een dierbare overleden. Veel sterkte met dit verlies. Je moet nu veel regelen, waaronder de bankzaken van de overledene. RegioBank helpt je graag met de geldzaken die je moet regelen na het overlijden.
Lees verder op de RegioBank website
Verklaring van erfrecht en verzekeringsuitkeringen
Niet alleen banken, maar ook verzekeraars vragen vaak om een verklaring van erfrecht. Denk aan:
- Overlijdensrisicoverzekering: als er niet één duidelijke begunstigde is, maar bijvoorbeeld meerdere kinderen of erfgenamen.
- Andere levensverzekeringen: ze willen voorkomen dat een uitkering onterecht aan de verkeerde persoon wordt overgemaakt.
Een verklaring van erfrecht schept ook hier helderheid: de verzekeraar ziet zwart-op-wit wie daadwerkelijk recht heeft op de uitkering.
Vrijwaring: soms een alternatief, maar let op
Bij kleine nalatenschappen kan een bank soms volstaan met een vrijwaring. Hiermee verklaar je zelf bevoegd te zijn, maar loop je wel risico: blijkt later dat je eigenlijk niet de rechtmatige erfgenaam bent, dan kun je verplicht worden het uitgekeerde bedrag terug te betalen.
- Voordeel: je bespaart de kosten van een notaris.
- Nadeel: je bent persoonlijk aansprakelijk als de bank daardoor schade lijdt of als er een andere erfgenaam opduikt.
Heb je een verklaring van erfrecht nodig?
Banken en verzekeringsmaatschappijen vragen om een verklaring van erfrecht om er zeker van te zijn dat ze aan de juiste persoon informatie verstrekken of uitbetalen. Zo kunnen bankzaken en verzekeringsuitkeringen vlot worden afgehandeld, zonder gedoe of onzekerheid achteraf.
Heb je er een nodig, bekijk dan ons overzicht van alle online aanbieders van een verklaring van erfrecht. Zo voorkom je onnodige vertraging bij banken en verzekeraars, en houd je de regie in handen.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
 Â
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
 Â
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
 Â
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
 Â
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
 Â
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.