Je denkt erover om je voornaam te wijzigen en je wilt weten hoeveel het kost? Op deze pagina vind je wat een voornaamswijziging kost bij de verschillende aanbieders en antwoorden op de veelgestelde vragen rondom het wijzigen van je voornaam.

Hoe kun je je voornaam veranderen?

Samen met een advocaat vraag je bij de rechter een verzoek tot wijziging voornaam aan. Dit kan zijn een nieuwe voornaam of je oude terug. Maar denk ook aan het toevoegen, aanpassen of verwijderen van een tweede of derde voornaam.

Je voornaam wijzigen is iets dat je niet zomaar doet. Er moet een goede reden zijn om je verzoek tot wijzigen van je voornaam door de rechter goedgekeurd te krijgen. Mogelijke redenen zijn:

 • Je vindt je voornaam lelijk en daar heb je last van
 • Je wilt je oorspronkelijke voornaam terug (adoptie)
 • Je voornaam is bij de aangifte onjuist opgegeven
 • Je hebt een geslachtswijziging ondergaan en vind je voornaam niet meer passend
 • Je hebt psychische hinder van je voornaam (je wordt ermee gepest of herinnert je aan een moeilijk verleden)
 • Er zijn religieuze redenen zoals dat je naam niet meer past bij je geloof
 • Je wilt een voornaam toevoegen als erkenning of herinnering (aan je ouders, grootouders, goede vriend of vriendin)
 • Je hebt een buitenlandse voornaam die raar klinkt in Nederland

Kan je je 2e naam of doopnamen veranderen?

Ja, een voornaamswijziging kan ook voor je tweede of derde voornaam of doopnamen. Je kan deze aanpassen, verwijderen maar ook toevoegen.

Hoe werkt een voornaamswijziging

Bij de rechter dien je een verzoek in tot voornaamswijziging met uitgebreide onderbouwing (reden tot verzoek). De rechter beoordeelt dit en zal je verzoek wel of niet goedkeuren. Omdat een voornaamswijziging loopt via de rechtbank moet je een advocaat inschakelen. Deze zal je tijdens de gehele procedure begeleiden. Hoe gaat een voornaamswijziging:

 1. Selecteer een aanbieder voornaamswijziging die bij je past. Vooraf contact opnemen kan geen kwaad omdat je dan direct kan checken of jouw verzoek kans van slagen heeft.
 2. Wanneer je een aanbieder hebt geselecteerd vindt er een intakegesprek plaats waarin de precieze werkwijze wordt uitgelegd en wat er van jou wordt verwacht.
 3. De volgende stap is het verzamelen van de benodigde documenten. Denk aan je geboorteakte*, uittreksel uit gemeenteregister en mogelijk andere documenten afhankelijk van je verzoek. In veel gevallen moet je deze documenten zelf opvragen bij de gemeente.
 4. Samen met je advocaat stel je een verzoekschrift op waarin onderbouwd wordt waarom je de voorna(a)m(en) wilt wijzigen en wat het moet worden.
 5. Jouw advocaat start vervolgens de procedure door het verzoekschrift naar de rechtbank te sturen samen met de benodigde documenten.
 6. Soms wil de rechter je mondeling spreken (een zitting) om specifieke vragen te stellen en zaken te controleren. In de meeste gevallen gaat het zonder zitting en volgt na enkele weken een uitspraak van de rechter.
 7. Wanneer de rechter je verzoek goedkeurt is de procedure afgerond maar duurt het nog wel een tijd voordat je voornaamswijziging officieel is en doorgevoerd in de verschillende registers en je geboorteakte. Wordt je verzoek afgewezen dan kan je in hoger beroep.
 8. De gemeente en overheid voert zelf de wijziging door in de geboorteakte, registers en andere overheidssystemen. Je bank en verzekeraar dien jezelf te informeren.

* Ben je geboren in het buitenland dan moet je over een originele kopie van je buitenlandse geboorteakte beschikken. Deze moet vervolgens gelegaliseerd en officieel vertaald zijn.

Waar moet een voornaam aan voldoen?

Je mag elke voornaam kiezen die je wilt zolang deze maar niet ongepast is en te veel op een achternaam lijkt.

Minderjarig en voornaam wijzigen?

Iedereen kan een verzoek tot voornaamswijziging indienen. Er is geen leeftijd gebonden aan het aanvragen, maar voor minderjarigen moet er wel toestemming zijn van de ouders met gezag of de voogd. Het verzoek wordt gedaan door de ouders of wettelijk verzorgers. De rechter hoort minderjarigen boven de 12 jaar altijd in een kind gesprek.

Wat kost een voornaamsverandering?

Je voornaam wijzigen kan al voor €674,- via goedkope-naamswijziging.nl. Hiervoor moet je wel zelf de benodigde uittreksels aanvragen en de motiveringsbrief schrijven aan de rechtbank. Onderstaand kostenoverzicht van de verschillende aanbieders.

Aanbieder Kosten
Goedkope-naamswijziging.nl € 674,-
Advocaatnaamswijziging.nl € 799,-
Appelman.nl € 799,-
Namechange.nl € 799,-
Simmelink.nl € 899,-
Nolet-advocaten.nl € 919,-
Wijzigenvoornaam.nl € 1.140,-
Naamswijziging.nl Op aanvraag

Hoeveel kost het om een letter te veranderen van je naam?

De kosten van het wijzigen van je voornaam wordt niet bepaald op basis van het aantal letters dat je wilt wijzigen. De kosten gaan per aangevraagde wijziging dus het wijzigen van 1 letter kost evenveel als het wijzigen van je gehele voornaam.

Hoeveel kost het om je tweede naam te veranderen?

Omdat je tweede naam gewoon onderdeel is van je voornaam is er geen speciaal tarief. De kosten zijn hetzelfde als voor het wijzigen van je roepnaam.

Waarom kost het geld om je naam te veranderen?

Het wijzigen van je voornaam kost geld om te voorkomen dat de overheid en gemeentes continu bezig zijn voornaamswijzigingen door te voeren in de verschillende registers.

Hoe kom ik van mijn doopnamen af?

Je kan je doopnamen laten verwijderen door een voornaamswijziging aan te vragen. De doopnamen zijn namelijk onderdeel van je voornaam.

Hoelang duurt een voornaamswijziging?

Het gehele proces duurt ongeveer 9 maanden. Vanaf het moment dat de rechtbank je verzoek in behandeling neemt, volgt na 2 maanden een beslissing. Word je verzoek goedgekeurd dan duurt het nog eens 3 maanden voordat de beslissing definitief is. Hierna word je nieuwe voornaam doorgevoerd in de registers en kun je een paspoort en rijbewijs aanvragen met je nieuwe voornaam.

Nationale adviesbalie voor al je juridische hulp
 • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

 • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Juridische vraag of behoefte aan advies?

Heb je naar aanleiding van informatie op deze website een vraag of behoefte aan juridisch advies? Gebruik dan onderstaand formulier. Ons advies is altijd gratis en zonder verdere verplichtingen.

1Jouw vraag
2Hoe kunnen we je bereiken?

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory