Een erfenis verdelen zonder de inzet van een notaris is mogelijk. Alleen zijn er wel een aantal voorwaarden:

  • Als de erfenis een onroerend goed (koophuis, appartement of grond) of aandelen in een BV bevat moet er een notaris ingeschakeld worden voor de verkoop / verdeling hiervan (notariële akte).
  • Wanneer er sprake is van een minderjarige erfgenaam of personen die onder curatele staan dient de verdeling in een notariële akte te worden opgenomen.
  • Alle erfgenamen moeten eensgezind zijn over de uiteindelijke verdeling van de erfenis en ook hiervoor willen tekenen.
  • In veel gevallen moet er een verklaring van erfrecht opgesteld worden om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot bankrekeningen. Voor het opstellen van zo’n verklaring schakel je een notaris in.

Vaak wordt er voor gekozen om toch een notaris in te schakelen, als onpartijdig adviseur/mediator, om mogelijke discussie tussen erfgenamen in goede banen te leiden.

Kom je als erfgenamen er toch niet uit, dan is het inschakelen van een erfrecht advocaat de volgende stap.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.