Als ondernemer heb je mogelijk gehoord van prepaid zakelijke rechtshulp. Maar wat is het precies en hoe verhoudt het zich ten opzichte van een rechtsbijstandverzekering of een advocaat? Op deze pagina proberen we je al de antwoorden te geven.

Wat is het

Prepaid zakelijke rechtshulp kan je goed vergelijken met de prepaid kaarten voor mobiel bellen. Je betaalt namelijk vooraf een vast bedrag voor een specifieke juridische dienst. Dit is best wel uniek omdat geen enkel juridisch probleem of situatie gelijk is. Dus een vaste prijs betalen om je juridische probleem op te lossen is een effectieve oplossing.

Prepaid zakelijke rechtshulp is een andere naam voor rechtshulp on demand. Het zijn termen, bedacht door rechtsbijstandverzekeraars, om zich te onderscheiden van de saaie advocatuur die voornamelijk uurtje-factuurtje werkt.

Als je naar het aanbod kijkt van prepaid zakelijke rechtshulp verwacht dan niet een perfect passende oplossing voor jouw specifieke vraag. Het aanbod is generiek en kijkt meer naar wat een jurist voor je doet in werkzaamheden dan naar je specifieke juridische probleem. Dus denk in termen van: checken, adviseren, controleren en onderhandelen.

Dit maakt het wel zeer bruikbaar voor de meest uiteenlopende juridische situaties. En als ondernemer heb je de juridische kosten 100% onder controle. Bij het inschakelen van een advocaat is dit een stuk moeilijker.

Een ander belangrijk element van prepaid zakelijke rechtshulp is dat de uitvoering voornamelijk gedaan wordt door juristen. Dit heeft als reden dat de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) heeft bepaald dat het advocaten, die werken bij een rechtsbijstandverzekeraar of schaderegelingskantoren, niet is toegestaan om ook voor niet-verzekerden op te treden. Alleen Brandmr heeft hier, als experiment, een uitzondering op.

Dus heb je als ondernemer geen rechtsbijstandverzekering dan kan prepaid zakelijke rechtshulp of rechtshulp on demand de oplossing zijn.

Aanbieders

Onderstaand een overzicht van de verschillende aanbieders van prepaid zakelijke rechtshulp.

  • LegalGuard – LegalGuard is een initiatief van Achmea en werkt samen met Interpolis en Centraal Beheer.
  • ARAG Rechtshulp on demand – ARAG staat voor juridische probleemoplossers.
  • Centraal Beheer Ondernemerswinkel – In de Ondernemerswinkel vindt u diverse juridische diensten van onze professionele partner.
  • DAS On Demand – Heb je geen rechtsbijstandsverzekering van DAS, maar wel juridische hulp nodig? Ook dan staan de juristen van DAS voor je klaar.
  • Unive On Demand – Met Rechtshulp on demand helpt Unive je voor een vast bedrag met juridische hulp op maat.
  • Interpolis – Met onze juridische diensten regel je alleen wat jij nodig hebt, op een moment wanneer het jou uitkomt.
  • Lancyr Rechtshulp On Demand – Met Lancyr Rechtshulp on demand koop je juridische ondersteuning voor een specifiek conflict.

Wat kiezen als ondernemer?

Voor een ondernemer zijn er meerdere mogelijkheden om juridisch advies en hulp in te winnen. De beste keuze hangt af van meerdere factoren. Denk aan type bedrijf en bijbehorende risico’s, maar ook aan aantal medewerkers en hoe je als ondernemer kijkt naar juridische hulp. Wil je je veiligstellen voor de toekomst dan is een rechtsbijstandverzekering een juiste oplossing, alleen dit is niet mogelijk bij een bestaande geschil. En het controleren van een brief of contract is niet mogelijk, de verzekering kan je alleen inzetten als er sprake is van en geschil (ook al zou je denken voorkomen is beter dan procederen;-)).

Een rechtsbijstandverzekering in combinatie met een juridisch abonnement geeft je de meeste mogelijkheden. De inzet van prepaid zakelijke rechtshulp is de juiste oplossing als je nog geen verzekering hebt.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.