Een goede advocaat echtscheiding zoeken hoeft niet moeilijk te zijn. Op deze pagina vind je 9 tips die je helpen om de juiste echtscheidingsadvocaat te vinden voor jouw situatie.

Beste lezer, we hebben de informatie op deze pagina met veel zorg samengesteld. Heb je toch nog vragen, schroom dan niet om ons te bellen of te mailen. Onze juridische experts beantwoorden graag je vraag.

Bepaal je echtscheidingsprocedure

Elke echtscheiding is anders. Bedenk dus eerst welke echtscheidingsprocedure je kiest:

 1. Gaan jullie in (goed) overleg uit elkaar, dan is een mediation-advocaat voor jullie de beste advocaat familierecht. Deze advocaat bemiddelt en neemt de belangen van allebei tot uitgangspunt.
 2. Staan jullie emoties haaks op elkaar en is het vertrouwen verdwenen, dan is het beter om allebei een eigen goede advocaat familierecht in de arm te nemen.

Steeds is het goed om kieskeurig te zijn. Kijk op de websites van advocatenkantoren of familierecht/echtscheiding een belangrijk werkterrein is. Pas als je daarvan overtuigd bent, loont het de moeite om bij een familierechtadvocaat op kennismakingsbezoek te gaan.

Bepaal wat je nodig hebt

Een echtscheiding maak je niet dagelijks mee. Jouw kennis zal dus niet toereikend zijn. Een goede advocaat familierecht is er dus vooral om jou van goed advies te dienen. Hoe duur die advocaat moet zijn, hangt mede af van de rijkdom die je zelf bezit. Is er bij de echtscheiding een flink vermogen in het spel, dan loont het zeker de moeite om flink in een goede advocaat familierecht te investeren. Maar jouw situatie kan ook heel anders zijn.

 1. Is je vermogen aanzienlijk, zijn er kinderen in het spel, heb je misschien een bedrijf of zijn jouw financiën best complex, zoek dan net zo lang door tot je een goede advocaat familierecht vindt die over veel financieel inzicht beschikt.
 2. Waren jullie nog maar kort getrouwd, zonder kinderen, pensioenvoorziening en dure koopwoning? Dan is een de beste advocaat familierecht een advocaat die een redelijk uurtarief hanteert en voldoende ervaring heeft met gewone echtscheidingen.
 3. Het kan zelfs nog eenvoudiger. Je kunt je alleen wel afvragen of dit binnen een zoektocht naar de beste familierecht advocaat past. Je kunt namelijk ook kiezen voor een online scheiding service. Je vindt er genoeg op internet.

Wat kan jij je veroorloven

Maar goed. Ook als je flink wat bezittingen hebt, kan het zijn dat je niet over veel contanten beschikt. Het geld zit vast in huizen en je hebt misschien ook zware financiële verplichtingen naar klanten en werknemers. Uiteindelijk wordt niemand blij van het vooruitzicht om duizenden euro’s aan een echtscheidingsadvocaat kwijt te zijn. Kortom, het is en blijft een keuze.

Maar soms heb je die keuze niet. Je hebt geen geld en bent misschien net je baan verloren. Ook dan zijn er voldoende mogelijkheden. Want in zo’n geval kan zelfs de beste advocaat familierecht zich geroepen voelen om jouw zaak pro deo te doen. Veel advocatenkantoren proberen namelijk om elk jaar een bepaald percentage van hun zaken op pro deo basis te verrichten. Zit jij in zo’n krappe financiële situatie, dan is het zeker de moeite waard om hiernaar te informeren.

Vraag rond in je familie- en vriendenkring

De beste informatie krijg je van mensen die je kent. Misschien heb je een vriend of vriendin die zelf een scheiding heeft meegemaakt. Als die tevreden was over de echtscheidingsadvocaat, is het zeker de moeite waard om daarvan de naam te vragen. Ook collega’s die je in vertrouwen durft te nemen op dit onderwerp, kunnen je vaak helpen aan goede tips. Natuurlijk blijft het altijd belangrijk om eerst ook zelf een beeld te vormen. Daarom voer je eerst een kennismakingsgesprek met degene die jou als goede advocaat familierecht is aangeraden.

Zoek een ervaren familierecht advocaat

Spreek meerdere advocaten voordat je kiest. Advocaten en advocatenkantoren adverteren op internet vaak met een gratis intakegesprek. Maak daar actief gebruik van. Neem je voor om in ieder geval bij twee of drie advocaten op bezoek te gaan. Je krijgt dan een duidelijk beeld van hoe advocaten jouw situatie beoordelen. Juist door hun kijk op de zaak leer je bij een volgend bezoek de juiste kritische vragen te stellen. Daar komt bij dat de kosten per advocaat soms best kunnen verschillen.

Maak een lijstje met vragen

Maak altijd aantekeningen tijdens een gesprek. Neem een notitieblok mee en bereid zelf een paar vragen voor. Als je tijdens het gesprek kort de antwoorden noteert, weet je als je thuis komt ook nog wat je besproken hebt. Praktische aantekeningen zijn zeker in een tijd dat jouw wereld op z’n kop staat een onmisbaar geheugensteuntje.

Luister naar je gevoel

Twijfel niet aan jezelf. Ook onder moeilijke omstandigheden hoort jouw gevoel richtinggevend te zijn. De beste advocaat familierecht is voor jou degene waar jij je thuis bij voelt. Dus:

 • Zo’n advocaat laat voelen dat hij/zij jou respecteert. Je behoort je nooit dom te voelen.
 • Het gesprek verloopt ontspannen en in normale woorden.
 • Je krijgt niet steeds het gevoel dat je van wanhoop in huilen kan uitbarsten.
 • Let erop dat jouw verhaal bij de advocaat doordringt. Van een goede advocaat familierecht neem je afscheid met het gevoel dat je gehoord bent.
 • Blijf je achteraf een afstand voelen tot deze advocaat, dan is dit voor jou niet de beste familierecht advocaat.
 • Laat ook meewegen of het rekensommetje van de advocaat jou een betrouwbaar gevoel geeft.
 • Kortom, blijf tijdens het gesprek op een zakelijke manier bij de les, maar geef ook volop ruimte aan je gevoel.

Maak je gebruik van deze tips, dan weet je zeker dat je de beste advocaat familierecht vindt.

Vraag nu meerdere advocaat offertes aan >

Gerelateerde blogs

Nationale adviesbalie voor al je juridische hulp
 • Alle werkdagen bereikbaar tussen 9.00-17.00 uur

 • Landelijk netwerk van meer dan 400 advocaten

Juridische vraag of behoefte aan advies?

Heb je naar aanleiding van informatie op deze website een vraag of behoefte aan juridisch advies? Gebruik dan onderstaand formulier. Ons advies is altijd gratis en zonder verdere verplichtingen.

"*" geeft vereiste velden aan

1Jouw vraag
2Hoe kunnen we je bereiken?