Ben je betrokken bij een verkeersongeval, dan mag je niet zomaar wegrijden. Je bent verplicht om eerst je gegevens uit te wisselen. Doe je dit niet, dan kan dit je zwaar worden aangerekend. Dat is vooral het geval als er slachtoffers zijn en jijzelf schuldig wordt bevonden aan het ongeval.

Verdacht van doorrijden na ongeval

Er wordt gesteld dat je betrokken bent geweest bij een ongeval, maar gewoon bent doorgereden. Of je er nu schuld aan hebt of niet, zomaar verdwijnen na een ongeval is verboden. Nu je bent opgespoord word je als verdachte aangemerkt. Waarschijnlijk heb je een oproep van de politie gekregen om op een gekozen datum voor verhoor op het politiebureau te verschijnen. Ook kan het zijn dat je inmiddels door de politie bent opgespoord en bent meegenomen naar het politiebureau.

Wat is het?

Doorrijden na een ongeval wordt in artikel 7 van de Wegenverkeerwet nadrukkelijk verboden. Je bent verplicht om je bekend te maken en datzelfde geldt voor je voertuig als dit bij het ongeval is betrokken. Die verplichting treedt in als je weet of redelijkerwijs kunt vermoeden dat aan de ander de dood, letsel of schade is toegebracht of dat je de ander met het veroorzaakte letsel in hulpeloze toestand zou achterlaten. Heb jij je binnen 12 uur alsnog bij de politie gemeld, dan kan de strafbaarheid vervallen. Maar dit geldt niet als je iemand in hulpeloze toestand hebt achtergelaten. Word je echter eerder opgespoord, dan vervalt uiteraard elke mogelijkheid om je alsnog zelf te melden.

Strafeisen en boetes

Doorrijden na een ongeval is strafbaar als misdrijf. Je kunt er een gevangenisstraf voor krijgen van maximaal 3 maanden. Ook kan er een boete worden opgelegd tot maximaal 8.100 euro. Heel vervelend kan ook zijn dat je jouw rijbewijs voor maximaal 5 jaar moet inleveren.

Het is wel van belang om te bedenken dat je naast dit strafbare feit ook nog kan worden vervolgd voor schuld aan het ongeval. Komt die schuld vast te staan en is er door het ongeval iemand overleden, dan kun je hiervoor een gevangenisstraf krijgen van maximaal 3 jaar of een geldboete van ruim 20.000 euro.

Die straf wordt dus opgeteld bij de straf die kan worden opgelegd voor het doorrijden na ongeval. Was je tijdens het ongeluk onder invloed en reed je te hard of misschien zelfs roekeloos, dan wordt dit nog zwaarder bestraft. De combinatie van straffen kan in zulke gevallen zelfs oplopen tot 9 jaar gevangenisstraf.

Wat wel en niet doen

Lees je dit terwijl het minder dan 12 uur geleden is dat je bent doorgereden, meld je dan direct bij de politie. Dit kan alleen maar in je voordeel werken. De kans dat je anders toch zult worden opgespoord is bovendien erg groot. Wel is het handig om snel een advocaat in de arm te nemen. Die mag aanwezig zijn tijdens je eerste verhoor. Daarom is het handig als je op weg naar het politiebureau naar Omnius belt. Deze organisatie kan je snel helpen aan een goede strafrechtadvocaat uit het eigen netwerk. Kom je op het politiebureau aan, zeg dan dat je even wilt wachten tot jouw advocaat er is. Daarna kun je samen met je advocaat het politieverhoor in gaan.

Wat kan een advocaat voor mij doen?

Een verkeersongeval is een complex gegeven. Allerlei verkeersregels spelen een rol en ook het gedrag van de andere partij bij het ongeluk is van belang. Een strafrechtadvocaat die in deze materie is gespecialiseerd, kan de juiste vragen stellen aan de verhorende agent. Ook kan de advocaat jou tijdens het verhoor adviseren over de beantwoording. Hoe sneller je met behulp van een strafrechtadvocaat je zaak verdedigt, hoe beter dit is voor het veiligstellen van je rechten als verdachte van dit misdrijf.

Wanneer moet ik een advocaat inschakelen?

Wanneer je bent doorgereden of je anderszins uit de voeten hebt gemaakt na een ongeval, kun je het beste direct een advocaat inschakelen. Aangezien een verkeersongeval een enorme impact kan hebben op de andere betrokkene(n), wordt doorrijden na een ongeval door de politie hoog opgenomen. Waarschijnlijk ben je zelf na dit plotselinge feit ook erg geëmotioneerd. Dan is het goed als je iemand naast je hebt staan die met een neutrale blik naar de feiten kijkt. Je kunt dus het beste direct een advocaat inschakelen.

Heb je dit nog niet gedaan en lees je dit artikel nu, dan is het nog steeds van belang om je zo snel mogelijk te laten bijstaan door een goede strafrechtadvocaat. Omnius kan je hierbij helpen. De strafrechtadvocaat met de juiste expertise wordt direct opgezocht in de databank en gelijk met jou in contact gebracht.

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory