Veel geld betalen voor een scheiding is het laatste wat u wilt doen. En met een goede reden want een echtscheiding kan duur uitpakken. Het is dus heel goed om u af te vragen hoeveel een scheiding kost en wat uw mogelijkheden zijn.

Voordat u zich gaat oriënteren is het goed om te weten welke belangrijke factoren invloed hebben op de kosten van een echtscheiding. Zeker omdat dit van geval tot geval sterk kan verschillen. En er is zoveel meer wat belangrijk is bij een scheiding dan wat het kost.

Er zijn drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de kosten van een scheiding. Deze zijn:

De complexiteit van uw zaak

Een belangrijke factor die van invloed is op de kosten van uw echtscheiding is de complexiteit van uw situatie. Denk hierbij aan:

  • Hoe lang u reeds getrouwd bent;
  • Of u samen kinderen heeft;
  • Of u en uw echtgenoot al dan niet vermogen en / of schulden hebben;
  • Of er al dan niet significante verschillen zijn in uw of uw echtgenoot inkomsten;
  • Of u of uw echtgenoot een sterk wisselend inkomen heeft;
  • Of u of uw echtgenoot een onderneming bezit of als zelfstandige werkt;
  • Of een partij of beide werkloos is;
  • Of er sprake is van huiselijk geweld of drugsgebruik.

Hoe meer u JA heeft geantwoord op de bovenstaande punten, hoe complexer uw echtscheiding zal zijn. Hoe complexer betekent vaak ook duurder. Laat u daarom goed voorlichten bij de keuze van de best passend rechtshulp.

Niveau van conflict tussen u en uw echtgenoot

Een andere factor die bepalend is in de kosten van een echtscheiding is het niveau van conflict tussen de partijen (u en uw echtgenoot).

Welk niveau van vertrouwen bestaat er tussen jullie twee?
Bent u beiden bereid open en eerlijk te zijn tijdens de onderhandelingen? Of denkt u dat er activa of problemen kunnen zijn die uw echtgenoot willens en wetens voor u zal verbergen?

In welke mate zijn u en uw echtgenoot bereid om samen te werken?
Bent u bereid om met elkaar samen te werken, hoewel het soms moeilijk kan zijn? Of denkt u dat enige vorm van samenwerking onmogelijk is?

In welke mate zijn u en uw partner bereid een compromis te sluiten?
Bent u bereid te onderhandelen? Of denkt u dat uw partner de hielen zal ingraven en weigeren een gemeenschappelijke basis te vinden?

De scheidingsmethode en / of scheidingsprofessional

De derde factor die van invloed is op de totale scheidingskosten is de scheidingsmethode en / of scheidingsdeskundige die u kiest.

Er zijn verschillende methoden om te scheiden en elk verschilt qua invulling en kosten:

Elke bovenstaande methode heeft naast kosten nog andere belangrijke verschillen. Elke methode is namelijk beter geschikt voor bepaalde situaties. Neem dit mee in het kiezen van uw scheidingsmethode:

Hoe comfortabel bent u met ruimte voor interpretatie in uw echtscheidingsconvenant?
Wilt u een dichtgetimmerd echtscheidingsconvenant die alles in detail beschrijft wat u hebt afgesproken met betrekking tot kinderbijslag, ouderschap, verdeling van huwelijkse eigendommen en schulden, alimentatie (ondersteuning / onderhoud van echtgenoten), enz. Zodat u zeker weet nooit meer hiervoor naar de rechter te hoeven?

Of voelt u zich op uw gemak met een standaard echtscheidingsconvenant waarbij onderdelen voor interpretatie vatbaar kunnen zijn en mogelijk in de toekomst een rechter nodig is voor een finale uitspraak?

Op welk niveau wilt / heeft u een op maat gemaakt echtscheidingsconvenant nodig?
Als u of uw echtgenoot bijvoorbeeld in een andere land woont of werkt of iemand van u vaak reist voor uw werk, is een standaard ouderschapsplan niet voldoende. In plaats daarvan hebt u een flexibel en aangepast ouderschapsplan nodig dat voldoet aan uw unieke behoeften.

Aan de andere kant, als u en uw echtgenoot van plan zijn om in dezelfde straat of buurt te blijven wonen, weinig op reis gaan voor werk en de zorg van uw kinderen gelijk verdelen, kan een standaard ouderschapsplan voldoende zijn.

Hoeveel controle wilt u over uw scheidingsregeling?
Sommige mensen geven er de voorkeur aan volledige controle te hebben over de voorwaarden van hun echtscheidingsconvenant, terwijl anderen liever hebben dat een rechter de voorwaarden van een regeling dicteert.

Tot welk niveau moet u uw ouderschapsplan uitwerken?
Vergeet niet dat als u eenmaal gescheiden bent, u geen man en vrouw meer bent, maar u blijft wel mama en papa. U zult nog vele jaren met elkaar moeten communiceren als co-ouders, want u blijft actief in het leven van u kinderen.

Hoeveel kunt u emotioneel verwerken tijdens het echtscheidingsproces?
Sommige mensen zijn meer bereid of in staat om er zelf doorheen te komen, terwijl anderen misschien hulp of ondersteuning van externe professionals nodig hebben.

Welk niveau van confrontatie kunt u weerstaan?
Bent u op zoek naar een manier om zo vreedzaam mogelijk te scheiden? Of bent u bereid om te vechten voor waar u denkt dat u recht op hebt (en voor een rechter om te beslissen)?

Hoe snel wilt u dat het scheidingsproces wordt voltooid?
Is het belangrijker voor u om het proces zo snel mogelijk door te komen of bent u bereid om wat extra tijd aan het proces toe te voegen als het in uw geval een meer diepgaande of kwalitatief betere overeenkomst betekent?

Welk niveau en type professionele assistentie wenst u?
Wilt u dat een echtscheidingsdeskundige u helpt de problemen te identificeren en op te lossen en u en / of uw echtgenoot door de verschillende stappen leidt? Of neemt u liever het scheidingsproces op zich zonder betrokkenheid van buitenaf? Zoekt u juridisch advies van een scheidingsadvocaat? Of wilt u liever uw eigen weloverwogen beslissingen nemen met behulp van scheidingsbemiddeling?

Zoals u kunt zien, zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden wanneer u beslist welke scheidingsmethode u wilt gebruiken. Het is belangrijk om deze punten in gedachten te houden, omdat ze u helpen bij het bepalen welke scheidingsmethode het beste bij uw situatie past.

Meer weten neem dan contact op met …