Scheiden kan flink wat geld kosten, en dan hebben we het hier alleen nog over advocaatkosten. Helaas geven sommige mensen meer uit aan een advocaat dan nodig is. Als u van plan bent om te scheiden, kunt u de advocaatkosten beperken door de volgende fouten te vermijden.

De verkeerde scheidingsadvocaat kiezen

Het is belangrijk om een ​​goede verstandhouding te hebben met uw echtscheidingsadvocaat. Partijen die het regelmatig niet eens zijn met hun scheidingsadvocaat hebben weinig kans op succes.

Veel overleg met uw advocaat kost ook geld. Elk uur of kwartier wordt gefactureerd. Hoe beter uw en uw advocaat op 1 lijn zitten, hoe minder overleg er nodig is.

Ook als u bijvoorbeeld de scheiding in goed overleg met uw partner wilt afhandelen is het niet handig een advocaat in te huren die specialist is in vechtscheidingen.

Uw scheidingsadvocaat gebruiken als therapeut

In het begin kan het goed zijn om aan uw advocaat uit te leggen wat emotioneel tot uw scheiding heeft geleid, omdat dit hem of haar helpt een goed beeld te krijgen van uw geestelijke toestand. Te veel leunen op een advocaat voor emotionele steun kan echter duur worden. Therapeuten rekenen veel minder dan advocaten.

Facturatie van uw scheidingsadvocaat niet begrijpen

Onderzoek goed hoe uw advocaat uw factureert voordat u het contract ondertekent. Informeer naar het uurtarief  van uw advocaat en hoe andere zaken worden gefactureerd: tijd die anderen aan de zaak besteden, griffiekosten etc. Vraag ook welke tijdseenheid gebruikt wordt voor facturatie: Is dit 15 minuten of 30 minuten?

kosten echtscheidingadvocaat beheersen

Inefficiënt communiceren met uw advocaat

Als u de kosten onder controle wilt houden, communiceer dan efficiënt met uw scheidingsadvocaat. Verzamel de vragen die u heeft en stel deze in 1 keer. Telkens wanneer u contact opneemt met uw advocaat, wordt u voor die tijd gefactureerd.

U kunt overwegen om een ​​wekelijkse vergadering met de advocaat te plannen en eventuele vragen die voor die tijd moeten worden behandeld, te reserveren. Dat betekent niet dat u niet vaker kunt communiceren wanneer dat nodig is, maar op de lange termijn kunnen wekelijkse vergaderingen de efficiëntie verhogen en de factureerbare uren aanzienlijk verminderen.

Papierwerk niet controleren op mogelijke fouten

Controleer alle stukken zorgvuldig om er zeker van te zijn dat alles juist is voordat ze namens u worden ingediend. Deze stap kan helpen om de kosten voor het achteraf corrigeren van fouten en onnauwkeurigheden later te verlagen.

Zaken achterhouden voor uw advocaat

U mag nooit liegen tegen uw arts, en u mag ook nooit liegen tegen uw scheidingsadvocaat. Advocaten kunnen u niet helpen als ze de waarheid niet kennen, en u zult alleen jezelf pijn doen – en de kosten van je scheiding verhogen – als u geheel open en eerlijk bent.

Niet communiceren met uw partner

Als u en uw echtgenoot onderling afspraken kunnen maken over bepaalde zaken, zal dat flink schelen in de advocaatkosten omdat dit niet meer door de advocaat uit onderhandeld hoeft te worden.

Zelfs als u het niet eens kunt worden over de grote kwesties – die uw advocaat sowieso moet aanpakken – kunnen er kleine dingen zijn die u kunt regelen zonder dat er advocaten bij betrokken zijn.

Niet communiceren met uw partner kan ook leiden tot vertraging van de echtscheiding. Probeer uw gevoelens als wrok en woede tijdelijk opzij te zetten, om te voorkomen dat de scheiding voortduurt en de advocaatkosten maar blijven stijgen.

Hulp nodig bij echtscheiding?

Onze partner de Nationale Adviesbalie heeft een landelijk netwerk van echtscheidingsadvocaten. In een gratis intakegesprek kunnen ze u direct helpen en doorverwijzen naar een geschikte echtscheidingsadvocaat bij u in de buurt.

Zoek nu een goede echtscheidingsadvocaat