In de populaire media wordt echtscheiding vaak voorgesteld als een tragedie, maar de realiteit is dat de ervaring even uniek is als de mensen die bij een scheiding betrokken zijn. Voor sommigen biedt echtscheiding vrijheid van emotioneel, financieel, of fysiek misbruik. Voor anderen is echtscheiding een pijnlijke beslissing, maar wel een die een kans op een beter leven biedt. En voor sommigen is scheiden een vergissing.
Als je ongelukkig bent in je huwelijk, vraag je je misschien af of het tijd is om te vertrekken, en maak je je tegelijkertijd zorgen dat je later spijt krijgt van de beslissing die je uiteindelijk neemt.
Moet je blijven of moet je gaan?
Sommige ongelukkige huwelijken kunnen met een beetje hulp en vastberadenheid gered worden. Andere ongelukkige huwelijken zijn niet meer te redden. Hoe kun je weten of jouw huwelijk het waard is gered te worden? Daar is helaas is geen eenduidig antwoord voor. Onderstaand vragen kunnen je wel helpen om de vraag te beantwoorden:
- Wat zijn de problemen in mijn huwelijk? Hoe ernstiger het probleem, hoe ernstiger je moet overwegen te vertrekken. Als je mishandeld wordt, moet je er nu uit stappen. Maar als je alleen maar kibbelt over welke programma’s je moet streamen, is er waarschijnlijk veel wat je kunt doen om de dingen te herstellen.
- Hoe toegewijd is mijn partner om aan dingen te werken? Om dingen op te lossen heb je een partner nodig die bereid is met je samen te werken. Als je partner niet bereid is met je samen te werken, kun je dan op deze manier verder leven? Als het antwoord nee is, is het misschien tijd om weg te gaan.
- Zijn we allebei bereid om veranderingen aan te brengen? Er zijn er twee nodig om een gebrekkig huwelijk te vormen. Jullie moeten allebei bereid zijn te veranderen.
- Hoe lang hebben we aan deze kwestie gewerkt, en hoe hard hebben we gewerkt? Als je nog maar weinig gedaan hebt om je huwelijk te redden, overweeg dan nog wat langer te proberen, tenzij je in gevaar bent. Maar als je al jaren naar therapie gaat en praat zonder enige vooruitgang, kan het tijd zijn om te vertrekken.
- Hou ik nog wel van deze persoon? Liefde is natuurlijk niet genoeg, maar als je van je echtgenoot houdt, heb je een sterkere stimulans om eraan te blijven werken.
- Kan ik me veranderingen voorstellen waardoor ik zou willen blijven? Als je weet dat je weg wilt, wat je echtgenoot ook doet, dan is het tijd om te gaan. Als een paar eenvoudige veranderingen je huwelijk beter zouden kunnen maken, blijf het dan proberen.
- Hoe toegewijd ben ik aan dit huwelijk? Hoeveel betekent dit huwelijk voor je? Als je pas getrouwd bent en denkt dat je misschien een fout gemaakt hebt, is je drempel om te vertrekken misschien lager dan die van iemand die getrouwd is met iemand van wie hij houdt of die kinderen heeft.
- Wat zegt mijn gevoel me? Vertelt een stemmetje in je hoofd je dat je huwelijk niet te redden is? Soms is luisteren naar je instinct de beste manier om een beslissing te nemen.
De gevolgen van je beslissing afwegen
Behalve nadenken over de vraag of je huwelijk gered kan worden en hoeveel werk je bereid bent erin te steken om het te redden, kan het ook nuttig zijn na te denken over de gevolgen van het verlaten van je huwelijk. Overweeg enkele van de volgende zaken:
- Hoe zul je je voelen als je partner met iemand anders begint uit te gaan?
- Zal je je partner missen? Voel je je gebroken over het verlies?
- Hoe zou een scheiding je kinderen kunnen beïnvloeden?
- Zou een scheiding grote veranderingen in je levensstijl vereisen? Zal je bijvoorbeeld langer moeten werken, weer aan het werk moeten, of voor aanzienlijk meer kinderopvang moeten betalen?
- Welke steun heb je buiten je huwelijk? Overweeg om een goede achterban voor steun te verzamelen voordat je een scheiding aanvraagt.
- Kun je je een gelukkig leven zonder je partner voorstellen?
- Hoe wil je dat je leven er over een jaar uitziet? Over vijf jaar? Tien jaar? Hoe zal een scheiding die doelen beïnvloeden?
Is samen scheiden mogelijk?
Voor veel mensen zijn de stress en soms ook de kosten van een echtscheiding een grote belemmering om de stap te zetten. Maar de stress en kosten kunnen meevallen als je samen met partner het scheidingspad bewandelt. Het is misschien moeilijk voor te stellen om samen te werken met een persoon met wie je niet langer getrouwd wilt zijn. Maar bedenk dat jullie tweeën beter dan wie ook in staat zijn te beslissen hoe jullie je leven moeten inrichten. Zet je conflicten opzij en werk samen. Je zult geld besparen, en uiteindelijk misschien een beter resultaat krijgen.
Een huwelijk is moeilijk. Scheiden hoeft dat niet te zijn. Jullie hebben allebei al genoeg geleden. Zou het volgende hoofdstuk niet gemakkelijk moeten zijn? Je kinderen zullen je dankbaar zijn voor je keuze voor een gezamenlijk proces, en je hebt geen duizenden euro’s aan advocaten uitgegeven.
Gerelateerde blogs
Tips om te weten wanneer je moet gaan scheiden
In de populaire media wordt echtscheiding vaak voorgesteld als een tragedie, maar de realiteit is dat de ervaring even .. >
Beste boeken over scheiden (2024)
Er zijn heel veel boeken geschreven over scheiden en echtscheiding. Maar welke boeken moet je nu lezen als je .. >
9 tips voor het vinden van de beste advocaat echtscheiding
Een goede advocaat echtscheiding zoeken hoeft niet moeilijk te zijn. Op deze pagina vind .. >
Online scheiden: Vergelijk aanbieders (2024)
Online scheiden of scheiden via Internet is al vele jaren mogelijk en is wel zo gemakkelijk. Belangrijkste verschil met een .. >
7 tips voor succesvol onderhandelen bij een echtscheiding
Scheiden gaat vaak gepaard met veel onderhandelen, vooral als jij en je echtgenoot besloten hebben jullie echtscheiding te bemiddelen. .. >
12 financiële fouten bij je echtscheiding die je moet vermijden
Hier zijn enkele financiële fouten die je moet vermijden als het gaat om het onderhandelen over je echtscheidingsregeling. .. >
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.