Heb je het gevoel dat de verdeling van de erfenis niet eerlijk verloopt, dan heb je het recht om hier wat van te zeggen. Laat je daarbij niet remmen door tegenwerpingen. Bijvoorbeeld ‘dat je hebberig bent’. Als jij jouw woorden rustig kiest, behoort niemand daar bezwaar tegen te hebben. Een oneerlijke verdeling van de erfenis ligt gevoelig. Het is daarom goed om voor je rechten op te komen.
Het belangrijkste wat je in zo’n geval moet doen, is achterhalen waar je recht op hebt. Dat is soms niet zo makkelijk. Aan de ene kant gaat het over jouw recht op een deel van de nalatenschap uitgedrukt in geld, terwijl het daarnaast over de verdeling van emotionele spullen kan gaan.
Misschien heb je al op papier gezet waar jij recht op hebt. Als dit niet overeen komt met wat je daadwerkelijk krijgt, verloopt waarschijnlijk de verdeling van de erfenis niet eerlijk. Je kunt dit dan melden bij de persoon die verantwoordelijk is voor de verdeling van de erfenis. Daarmee heb je de eerste belangrijke stap gezet.
Maar er kan meer aan de hand zijn. Van een oneerlijke verdeling van de erfenis is ook sprake als andere erfgenamen opzettelijk verzwijgen dat ze al goederen uit de nalatenschap in hun bezit hebben. Vermoed je dat dit zo is, probeer dan zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Hieronder leggen we je uit wat je moet doen. Je kan ook kiezen om een erfrecht advocaat in te schakelen.
Bepalen waar je recht op hebt
Wil je bepalen waar je recht op hebt, dan moet je eerst de waarde achterhalen van de nalatenschap. De waarde van de nalatenschap is de waarde van alle bezittingen minus alle schulden op het moment van overlijden.
- Voorbeelden van bezit zijn: bankrekeningen, beleggingen, koophuis, sieraden en inboedel.
- Schulden zijn bijvoorbeeld: leningen, openstaande facturen, ruim voor het overlijden gedane schenkingen op papier, verschuldigde belasting.
Om een oneerlijke verdeling van de erfenis te voorkomen, is het maken van zo’n berekening de eerste stap die gezet moet worden door degene die voor het verdelen verantwoordelijk is.
De volgende stap is achterhalen of de erflater een testament heeft achtergelaten. Is dit inderdaad zo, zorg dan dat je hier een kopie van in handen krijgt. Het testament vormt namelijk de basis voor elke verdeling.
Wist je dat je als kind altijd recht hebt op een zogenaamde legitieme portie? Dat is het deel van de erfenis waar je wettelijk recht op hebt. Je kunt bij het Centraal Testamentenregister (CTR) opvragen of de overledene een testament heeft achtergelaten. Daar is ook bekend welke notaris dit testament onder zijn of haar beheer heeft.
Is er geen testament (erfenis zonder testament), dan wordt de erfenis volgens de wet over de erfgenamen verdeeld.
Verdeling van spullen
De verdeling van de erfenis kan niet eerlijk voelen, omdat spullen soms een emotionele waarde hebben. Ook zijn er soms erfgenamen die vinden dat zij meer recht hebben op bepaalde spullen dan andere erfgenamen. In een ander geval zijn er soms spullen uit de inboedel verdwenen na het overlijden van de erflater. Dat leidt al gauw tot een oneerlijke verdeling van de erfenis.
Zitten er dure spullen in de inboedel? Spreek dan af dat de waarde van zulke spullen wordt afgetrokken van het erfdeel dat iemand krijgt. Ook zo voorkom je een oneerlijke verdeling van de erfenis. Je voorkomt namelijk dat de ene erfgenaam alle dure spullen krijgt, terwijl de ander het moet doen met minder erfenis.
Ontstaat er discussie over de waarde van de spullen? Nodig dan een taxateur uit om de spullen te taxeren. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden.
Verzwijging zaken uit erfenis
Een oneerlijke verdeling van de erfenis kan ook ontstaan doordat spullen uit de erfenis worden verzwegen. Zo komt het nogal eens voor dat spullen ‘voor de veiligheid’ kort voor het overlijden bij een familielid zijn ondergebracht. Bijvoorbeeld sieraden, een schilderij, een postzegelverzameling of een ander erfstuk van enige waarde. Ook spullen die alleen maar emotionele waarde bezitten, kunnen in stilte uit de boedel zijn meegenomen. Heb je het idee dat dit is gebeurd, meld het dan bij degene die verantwoordelijk is voor het verdelen van de erfenis. Zorg daarbij dat je die bevinding op papier krijgt. Dat laatste is belangrijk voor het bewijs dat je later misschien moet leveren.
Hulp nodig?
Heb je het gevoel dat de verdeling van de erfenis niet eerlijk verloopt, neem dan contact op met één van onze erfrecht advocaten. Zij kunnen jou informeren over de te nemen vervolgstappen.
Behoefte aan juridische hulp?
De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.
Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.
7 dagen per week bereikbaar | Gratis juridische intake | Juridische oplossing voor elke situatie | Eerlijke tarieven
500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl
Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.
Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.
Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!
Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.
Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.
We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.
Gerelateerde blogs
Kosten samenlevingscontract: Vergelijk aanbieders (01/2024)
Je wilt een samenlevingscontract opstellen en bent op zoek naar de best passende aanbieder? Dan ben je hier op .. >
Kosten testament opstellen: Vergelijk alle aanbieders (01/2024)
Waarom zou je naar een notaris gaan als je ook online een testament kan opstellen? Je hoeft dan alleen nog .. >
Tips voor zoeken beste erfrecht advocaat
Valt er een erfenis te verdelen? Dan kun je wel wat tips gebruiken om een goede advocaat met specialisatie erfrecht .. >
Wat te doen als je uit een testament bent weggelaten
Buiten een testament gelaten worden is niet een situatie waarin de meeste mensen willen verkeren. Maar soms, wanneer iemand .. >
Wat is een executeur testamentair? Dingen die je moet weten
Als een vriend of familielid je vraagt executeur van hun nalatenschap te zijn, is het belangrijk te bedenken dat .. >
Wat kost het verdelen van de erfenis?
Iedereen overlijdt een keer. Bij het overlijden van een persoon kan veel emotie loskomen. Dit komt natuurlijk doordat je erg .. >