Een werkgever moet een goede reden hebben om jou te kunnen ontslaan. In ons land zijn alle medewerkers goed beschermd. Als je toch ontslagen wordt – ondanks een contract voor onbepaalde tijd – dan zal de werkgever ook een goed dossier moeten kunnen leveren. Met de redenen waarom ontslag noodzakelijk is. Hierbij kan gedacht worden aan disfunctioneren, maar ook aan bedrijfseconomische redenen of reorganisatie. Hij moet bewijzen leveren dat er daadwerkelijk geen andere mogelijkheid is. Bovendien zal hij ook een vergoeding moeten bieden en je waar nodig bijstaan om snel weer aan een nieuwe baan te komen.

Ondanks deze wetenschap kan het alsnog heel rauw op je dak komen. Ontslagen worden is nou eenmaal heel vervelend. Het kan je niet alleen heel veel stress bezorgen, maar er ook toe leiden dat je zelfvertrouwen een deuk oploopt. Ben ik wel goed genoeg? Wat moet ik nu? Wil iemand anders mij wel in dienst nemen? Allemaal vragen en zorgen. En zo weinig antwoorden. Want wat moet je nu eigenlijk doen na ontslag? In dit artikel zetten we een aantal handige tips op een rij.

Schakel altijd hulp in

Misschien had je het ontslag wel al een beetje aan voelen komen. Maar misschien ook niet. Misschien leek het gesprek wel uit de lucht te komen vallen. Je raakt vervolgens overdonderd door emoties. Wat nu? Misschien ben je zo verdrietig en zo boos dat je er zo snel mogelijk vanaf wilt. In jouw geval betekent dit dat je het liefst zo snel mogelijk tekent en de kamer uit stormt.

Ons advies: niet doen! Onderteken nooit direct iets als het gaat om zulke grote beslissingen. Het zou zonde zijn als je geen gebruik kunt maken van een outplacement traject of onvoldoende ontslagvergoeding krijgt, terwijl je hier stiekem wel aanspraak op kunt maken. Misschien is het ontslag zelfs helemaal niet terecht. Heeft je baas helemaal geen goede redenen kunnen geven of te weinig bewijs kunnen voeren.

Slaap er dus altijd enkele nachten over en laat het contract lezen door een objectief iemand. Het liefst iemand die hier verstand van heeft. Zo zorg je ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt.

Accepteer het

In de meeste gevallen heeft je werkgever gewoon een goede zaak. In dat geval kun je er eeuwenlang over discussiëren waarom je het niet eens bent met deze beslissing. Wanneer het ontslag echter goed onderbouwd wordt, heb je letterlijk geen poot om op te staan. Je hebt geen andere keus dan het te accepteren. Dat is in dit geval ook belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook om in goede verstandhouding uit elkaar te gaan. Je haalt meer uit je ontslag als er goed gesproken kan worden.

Grijp alle hulp aan

Soms zitten mensen zo hoog in hun emoties dat ze liever niemand meer zien en het zelf willen oplossen. Begrijpelijk, maar toch is het in dit geval belangrijk om alle hulp aan te grijpen. Is het bijvoorbeeld mogelijk om outplacement begeleiding te krijgen? Grijp die kans dan met beide handen aan. Dit is dé manier om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten en weer snel aan de slag te gaan.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

Gerelateerde blogs