Keuzehulp echtscheiding

Hier zijn enkele financiële fouten die je moet vermijden als het gaat om het onderhandelen over je echtscheidingsregeling.

Een financieel slachtoffer worden

De grootste fout die scheidende echtgenoten kunnen maken is in het duister tasten over financiën. Als je echtgenoot altijd alle financiële beslissingen in jullie huishouden heeft afgehandeld en jij geen informatie hebt over het inkomen en vermogen van jou en je echtgenoot, dan heeft je echtgenoot een oneerlijk voordeel ten opzichte van jou als het tijd wordt om de financiële kwesties in je echtscheiding te regelen.

Als je vermoedt dat je echtgenoot een scheiding aan het plannen is, verzamel dan nu zo veel mogelijk informatie als je kunt. Maak kopieën van belangrijke financiële gegevens, zoals rekeningafschriften (bv. van spaartegoeden, effecten en pensioenen) en alle andere gegevens die betrekking hebben op je echtelijke levensstijl (bv. betaalrekeningen, afschriften van betaalkaarten, belastingaangiften).

Als je denkt dat je echtgenoot zonder jouw toestemming bezittingen kan liquideren (verkopen of omzetten in contant geld) of bezit opnieuw kan toewijzen, stel dan de houder van het bezit schriftelijk op de hoogte en vraag de rechter om een straatverbod. Pas op voor geld op gezamenlijke betaalrekeningen, en de waarde van levensverzekeringen. Als je echtgenoot bezittingen gebruikt of verplaatst zonder jouw medeweten, kan het zijn dat je juridische en forensische boekhoudkundige moet inhuren om je te helpen de bezittingen op te sporen en te taxeren.

Geen bemiddeling overwegen

Als jij en je echtgenoot samen kunnen werken aan een eerlijke regeling voor de meeste of alle problemen in je echtscheiding (bv. voogdij, kinderalimentatie, alimentatie, en verdeling van eigendommen), kan het kiezen van bemiddeling om je echtscheiding op te lossen je duizenden euro’s aan juridische kosten en emotionele ergernis besparen.

Het bemiddelingsproces houdt in dat een neutrale derde bemiddelaar (een ervaren familierecht advocaat die in bemiddeling is opgeleid) met het scheidende paar samenkomt en hen helpt een overeenkomst te bereiken over de kwesties in hun echtscheiding.

Mediation is volledig vrijwillig; de bemiddelaar treedt niet op als rechter en dringt niet aan op een bepaald resultaat of een bepaalde overeenkomst. Mediation biedt scheidende echtparen ook veel flexibiliteit, in die zin dat ze zelf kunnen beslissen over wat het beste voor hun gezin werkt, vergeleken met de traditionele contradictoire rechtsgang, die een rechtszaak inhoudt waarbij een rechter alle beslissingen neemt.

Een strijdlustige advocaat inhuren om je echtgenoot te straffen

Dit is om twee redenen een heel slecht idee. Ten eerste zullen de meeste rechtbanken, behalve in extreme flagrante gevallen, je echtgenoot niet financieel straffen omdat hij een “slecht” mens is.

Ten tweede zal het inhuren van een advocaat om je echtgenoot te straffen je geld kosten omdat je advocaat meer uren aan je zaak zal moeten besteden. Meer advocatenuren betekent hogere echtscheidingskosten, en hogere echtscheidingskosten betekenen dat er minder bezittingen en geld overblijft voor jou en je gezin.

Probeer de emotie uit je echtscheiding te halen, en behandel je zaak als een zakelijke regeling. De beste wraak is om goed te leven nadat de scheiding voorbij is.

Het niet herkennen van je gemeenschappelijke vijand: De belastingdienst

Werk samen met een financieel planner of belastingaccountant om de totale belastingen die jij en je echtgenoot tijdens de scheiding en na de scheiding zullen betalen zo laag mogelijk te houden; het geld dat je bespaart kun je delen. Vergeet niet dat beide echtgenoten aansprakelijk zijn voor belastingen die verschuldigd zijn als gevolg van controles op gezamenlijke aangiften, dus is het meestal in je eigen belang om samen te werken en mogelijke aansprakelijkheden te minimaliseren.

Als je bij je scheiding met ingewikkelde belastingproblemen te maken krijgt, kun je het beste overleggen met een ervaren familierecht advocaat en een boekhouder.

Geen nauwkeurige begroting opstellen

Scheidende echtgenoten onderschatten gewoonlijk hun uitgaven voor levensonderhoud wanneer ze hun eerste begroting voor alimentatie maken, en later ontdekken dat ze niet alle rekeningen kunnen betalen. Schakel een financieel deskundige in om je te helpen een nauwkeurige en volledige begroting op te stellen.

De invloed van belastingen bij een echtscheidingsregeling negeren

Het is belangrijk te onthouden dat je, nadat de echtscheiding definitief is, belast kunt worden over het huwelijksvermogen dat je via je schikking ontving. Stel dat je echtgenoot alle investeringen regelt en aanbiedt om ze 50/50 te verdelen. Klinkt goed, toch? De enige manier om te weten of je een eerlijke deal krijgt is de waarde van de beleggingen na belasting te bepalen, en dan te beslissen of de deal je bevalt. Nogmaals, spreek met een fiscaal deskundige over de gevolgen van een voorgestelde verdeling van je bezittingen voor je ermee instemt.

Voorstellen voor een schikking niet evalueren

Als je probeert te beslissen of de door je echtgenoot voorgestelde echtscheidingsregeling eerlijk en werkbaar is, moet je proberen uit te zoeken hoe de regeling je financiën in de komende jaren zal beïnvloeden. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, zoals vermogen, inkomen, uitgaven voor levensonderhoud, inflatie, alimentatie, kinderalimentatie, belastingen, pensioenplannen, beleggingen, medische kosten en ziektekostenverzekering, en uitgaven voor kinderen, zoals onderwijs.

Praat met een echtscheidingsadvocaat of financieel planner die gespecialiseerd is in echtscheiding voor hulp bij het analyseren van een voorgestelde financiële regeling.

Emotioneel gehecht zijn aan bezittingen in echtscheidings-onderhandelingen

De echtelijke woning, het pensioen dat je verdiende, een schilderij dat je tijdens je huwelijk kocht – deze bezittingen brengen vaak een emotioneel geladen debat in echtscheidings-onderhandelingen, wat een goede besluitvorming kan belemmeren. Vaak beseffen scheidende echtgenoten die gehecht zijn aan de gezinswoning niet dat ze zich dat eigenlijk niet kunnen veroorloven. Toch vechten ze met hand en tand om het te behouden, soms ten koste van de pensioenplanning.

Bovendien is een huis een grote gelduitgave (bv. hypotheekbetalingen, onroerendgoedbelasting, reparaties, en nutsvoorzieningen). Laat alle emotionele banden die je eventueel hebt los. Tijdens je echtscheiding en de onderhandelingen over de regeling moet je aandacht altijd vooral uitgaan naar hoe je je financiën kunt maximaliseren door ervoor te zorgen dat je na je scheiding en bij je pensionering genoeg geld hebt voor je levensonderhoud.

Overmatig gebruik van je echtscheidingsadvocaat

Echtscheidingsadvocaten rekenen meestal 200 tot 300 euro per uur. Deze advocaten kunnen advies geven over echtscheiding kwesties, maar ze zijn geen therapeuten of gecertificeerde financiële planners. Als je de emotionele aspecten van je scheiding wilt doorpraten, of loopbaanbegeleiding of financiële analyse nodig hebt, bespaar dan geld op extra advocaatkosten en zorg ervoor dat je met de juiste professionals praat, zoals een erkende therapeut, beroepsdeskundige, of een financieel planner.

Pas op voor schikking aanbiedingen die te goed lijken

Zowel echtgenoten als kinderen moeten na de scheiding compromissen sluiten in hun levensstijl. Een schikking die één echtgenoot niet genoeg geld geeft om van te leven zal in de toekomst waarschijnlijk in gebreke blijven. Wees eerlijk, maar controleer de cijfers. Zorg waar mogelijk voor betalingen vooraf, ook al krijg je in totaal minder. Probeer alle betalingen met bezittingen en verzekeringen veilig te stellen. Het kan de moeite waard zijn om met een advocaat in familierecht te spreken die een schikkingsvoorstel kan bekijken en ervoor kan zorgen dat je rechten volledig beschermd worden.

Vergeten om nalatenschapsdocumenten bij te werken

Na een scheiding vergeten veel mensen de begunstigden op hun levensverzekeringen en testament(en) te veranderen, zodat de nalatenschappen die ze aan hun kinderen, nieuwe partner, of favoriete liefdadigheidsinstelling wilden nalaten in plaats daarvan naar hun ex-echtgenoot kunnen gaan. Als je gaat scheiden, praat dan met een advocaat familierecht om uit te zoeken welke veranderingen je tijdens en/of na de echtscheiding in je estate plan kunt aanbrengen.

Het niet voldoende verzekeren van de scheidingsregeling

De vroegtijdige dood of invaliditeit van je ex-echtgenoot kan verwoestend zijn en kan leiden tot een verlies van alimentatie, kinderbijslag, collegegeld, of betalingen voor de afwikkeling van de echtscheiding. Levens- en invaliditeitsverzekeringen kunnen garanderen dat deze betalingen doorgaan ondanks een onverwacht verlies of letsel.

Het niet ontwikkelen van een financieel plan na de echtscheiding

Een onbetwistbaar feit van echtscheiding is dat twee huishoudens meer kosten om te runnen dan één. Veel scheidende echtgenoten beseffen niet dat hun echtscheidingsregeling een aanzienlijke tijd moet meegaan: misschien zelfs de rest van hun leven. Financiële planning kan mensen helpen bij de overgang van een gehuwde naar een alleenstaande levensstijl door prioriteiten te stellen voor financiële doelen, realistische verwachtingen te ontwikkelen, en degelijke plannen op te stellen voor de toewijzing en verdeling van financiële middelen.

Gerelateerde blogs

Behoefte aan juridische hulp?

De juristen van de Omnius Intakebalie helpen je bij het selecteren van de juiste advocaat en het doorgeven van je contactaanvraag. De adviezen van de intakebalie zijn kosteloos en vrijblijvend.

Omnius Intakebalie is onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 300 advocaten en notarissen. Hierdoor heb je altijd een advocaat of notaris in de buurt.

500+ kozen voor juridische hulp via advocaat-kosten.nl

Erg prettig om met een professional van gedachte te wisselen en advies te ontvangen.

  
Evert

Zeer fijn contact en duidelijke tips. Soms wat moeilijkere termen maar dat hoort er bij.

  
Trudy

Zeer correct en duidelijke uitleg, ben zeer tevreden!

  
Abdul

Vlotte reactie op mijn vragen, adviezen gekregen waar ik mee verder kon.

  
Cees

Snelle reactie. Vriendelijk geholpen en goed doorverwezen naar de juiste advocaat.

  
Linda

We zijn goed en duidelijk geholpen en het was duidelijk dat mevrouw ons goed hielp met hoe we verder moesten met ons probleem.

  
Gregory